Oamenii de știință au intrat într-o stare de șoc când au văzut ce planetă unică a putut descoperi telescopul spațial James Webb în valoare de 10 miliarde de dolari. Nu s-a mai studiat nimic asemănător cunoscut în univers, fiind o descoperire remarcabilă realizată de echipa de la Universitatea din Michigan (UoM) din Statele Unite.
Este cea mai recentă descoperire realizată cu ajutorul telescopului spațial în valoare de 10 miliarde de dolari. Acesta continuă să facă descoperiri incredibile despre minunile ascunse ale spațiului.
Analizând datele telescopului, studenta de la UoM, Eshan Raul, a dat peste această descoperire în date. Ea a spus:
„Este pentru prima dată când vedem așa ceva. Planeta pare să fie formată în mare parte din vapori de apă fierbinte, ceea ce o face să fie ceea ce numim o ‘lume de aburi”.
Numită GJ 9827 d, planeta este de aproximativ două ori mai mare decât Pământul. De ani de zile, astronomii au crezut că astfel de „lumi de aburi” există, dar până acum însă, nu au putut dovedi acest lucru.
Din păcate, pentru cei interesați de toate lucrurile extraterestre, calmați-vă! GJ 9827 d, care se află la 100 de ani-lumină de Pământ, nu poate susține viața așa cum o cunoaștem noi. Dar atmosfera sa unică deschide noi posibilități pentru studiul altor planete mici și potențialul lor de a găzdui viață, susține echipa de la UoM.
Până în prezent, aproape toate exoplanetele cu atmosfere măsurate sunt formate în principal din cele mai ușoare elemente, prcum hidrogen și heliu. Sunt elementele chimice des întâlnite la giganții gazoși precum Jupiter și Saturn din sistemul nostru solar, a explicat Piaulet-Ghorayeb.
„GJ 9827 d este prima planetă unde detectăm o atmosferă bogată în molecule grele, asemănătoare cu planetele terestre din sistemul solar. Acesta este un pas uriaș”, spune Caroline Piaulet-Ghorayeb, de la Institutul Trottier pentru Cercetări asupra Exoplanetelor din cadrul Universității din Montréal, care a condus studiul.
Dacă nu ar fi fost telescopul James Webb, aceste descoperiri pur și simplu nu ar fi fost făcute, au spus cercetătorii. Astrofizicianul UoM și NASA Sagan Fellow, Ryan MacDonald, a spus:
„Chiar și cu primele observații ale telescopului James Webb din 2022, cercetătorii descopereau noi informații despre atmosfera giganților gazoși îndepărtați. Acum, în sfârșit, ne îndreptăm către înțelegerea acestor lumi misterioase cu dimensiunea unui mini-Neptun, pentru că nu avem un exemplar în propriul nostru sistem solar, și aflăm din ce sunt ele alcătuite cu adevărat. Acesta este un pas crucial pentru detectarea atmosferei pe exoplanetele locuibile în anii care urmează”.
Fiind una dintre primele persoane care a văzut dovezi ale lumilor de aburi, Raul a spus:
„A fost un moment foarte ireal. Căutam în mod specific lumi acvatice pentru că s-a presupus că ar putea exista. Dacă acestea sunt reale, te face să te întrebi cu adevărat ce altceva ar putea fi acolo”.
Sursa: Ladbible